Onder een bedrijfsfeestje worden verschillende dingen verstaan.

Bedrijfsfeestje

Bij een bedrijfsfeest hoort een warm en/of koud buffet

Bedrijfsfeesten en Relatiegeschenken zijn twee voorbeelden waarmee een bedrijf probeert om goed voor de dag te komen. Wat je onder een bedrijfsfeestje moet verstaan is niet scherp omlijnd. Bedrijfsfeesten kunnen worden gegeven omdat het bedrijf 25 jaar bestaat, maar ook bedrijfsuitjes, personeelsfeestjes, groepsuitjes, workshops of clinics, teambuilding, jubileumfeest van een personeelslid en feestjes voor zakelijke relaties kun je onder de noemer bedrijfsfeest laten vallen.

Een bedrijfsuitje is ook een bedrijfsfeestje, zoals hier Paintball

Bedrijfsuitje Paintball

Bedrijfsfeesten
Bedrijfsfeesten kunnen om verschillende redenen gegeven worden. Meestal wil een bedrijf zich extern, dus naar buiten toe, goed presenteren. Dus naar zakelijke relaties, klanten e.d. Maar ook intern is er bij de meeste bedrijven de behoefte om zich goed te presenteren en het personeel om de zo veel tijd eens te “verwennen” middels een bepaald soort dedrijfsfeestje. Hiermee laat een bedrijf zien dat het de inzet van haar personeel wel degelijk waardeert en wordt “goodwill” gekweekt bij de werknemers. Hoeveel tijd en geld hierin gestoken wordt, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Uiteraard heeft een groot bedrijf een groter budget hiervoor dan een kleine onderneming. Feit blijft wel dat bijna elke organisatie toch op de één of andere manier regelmatig voor de dag komt met bijvoorbeeld personeelsfeestjes, feestjes voor zakelijke relaties, enzovoort.
Voor het onderhouden en verstevigen van de zakelijke relaties is er nog een ander middel en dat is het geven van zogenaamde Relatiegeschenken.

Teambuilding
Teambuilding is vaak het sleutelwoord voor vele bedrijfsfeestjes. Het woord “Teambuilding” wordt in het Nederlands in veel vormen gebruikt. Een serieuze training, of door samen plezier te maken dichter bij elkaar komen. Hoe smeed je een groep individuen tot een hecht team? Een Outdoor-Adventure of een dag op de hei is goed voor de sfeer en de onderlinge verhoudingen, maar het is niet genoeg om mensen zover te krijgen dat ze gelijkgericht werken aan gezamenlijke prestaties. Want Teambuilding is meer; het is ook een bepaalde manier van werken. Alleen door er dagelijks bewust mee bezig te zijn, breng je een team tot topprestaties.

Lustrum
Een lustrum is een feest dat na elke periode van vijf jaar wordt gehouden, gerekend vanaf het ontstaan van de organisatie. Het komt voor dat bedrijven al vele tientallen jaren of zelfs soms honderden jaren bestaan. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Shell, Philips of Heineken. Vaak viert zo’n bedrijf haar hoge leeftijd met een zogenaamd jubileumboek. Een unieke jubileumuitgave waarin verleden, heden en toekomst van een onderneming de revue passeren. Een toepasselijk kado voor alle zakelijke relaties.

Jubileumboek

“PHILIPS Honderd 1891-1991” – Het jubileumboek van Philips ter ere van haar honderd-jarig bestaan

Jubileum
Een jubileum is de feestelijke herdenking van een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een indiensttreding bij een bedrijf. Het woord jubileum is afkomstig van het Latijnse “jubilaeus”, wat letterlijk “jubeljaar” betekent. Bij de meeste bedrijven wordt aan iemand die 25 jaar in dienst is een feest aangeboden, waar de loftuitingen niet van de lucht zijn. Op zo’n feest – meestal gepaard gaande met een warm of koud buffet – wordt de jubilaris uitvoerig in het zonnetje gezet en ontvangt hij of zij een kostbaar kado als blijk van waardering. Een tweede ambtsjubileum wordt gevierd als men 40 jaar in dienst is. Tegenwoordig komen deze feesten steeds minder voor, terwijl het vroeger heel gewoon was dat men op jeugdige leeftijd bij een bedrijf in dienst trad en jaren voor dezelfde baas werkte.

Traditioneel kado voor een jubilaris

Een horloge met inscriptie is een traditioneel kado voor jubilarissen

Themafeesten
Of het nu om bedrijfsuitjes, groepsuitjes of teambuilding gaat, vaak wordt hierbij uitgegaan van een bepaald thema. Deze zogenaamde themafeesten zijn in feite feesten in een bijzonder jasje. Bijvoorbeeld culinair koken, wijnproeven, Zuid Amerikaanse dansen, glasblazen, spooktochten, paintball, enzovoorts. Dit soort bedrijfsfeesten waarbij vaak workshops of clinics gebruikt worden, zijn heel erg in.

Workshop koken

Workshop koken

Kerstborrel en Nieuwjaarsborrel
Denk je aan een bedrijfsfeestje op kleinere schaal, dan kom je al gauw uit op de Kerstborrel en de Nieuwjaarsborrel. Dit zijn eigenlijk niet echt feestjes maar meer gelegenheden die vaak na werktijd plaats vinden en die het personeel in de gelegenheid stelt om elkaar onderling het beste te wensen in een min of meer onofficiële sfeer. Een hapje en een drankje en een toespraak van de directeur zijn meestal voldoende. In de toespraak worden natuurlijk de behaalde successen genoemd en worden de werknemers namens de directie hiervoor bedankt.
Behalve voor het personeel organiseren sommige bedrijven ook speciaal een Nieuwjaarsborrel voor hun zakelijke relaties met vaak een warm of koud buffet. Deze borrels zijn minder intiem van sfeer en meer geschikt om te netwerken.
Feesten voor Zakelijke Relaties
Een bedrijfsfeestje voor Zakelijke Relaties vormen is een speciale groep onder de bedrijfsfeesten en hebben als doel om de band met de bestaande zakenrelaties te verstevigen. Door grote bedrijven wordt vaak flink uitgepakt om de zakelijke relaties op grootse wijze in de watten te leggen. Voor multinationals geldt hierbij vaak “The sky is the limit” en wordt werkelijk alles uit de kast gehaald om zakelijke relaties een onvergetelijke dag (of dagen) te bezorgen. Een arrangement waarmee je jouw relaties verrast en waar nog tijden over nagepraat wordt. De gasten worden vaak uitgenodigd op de meest luxe locaties; denk hierbij bijvoorbeeld aan een schitterende landgoed, kasteel of chique vijf sterren hotel. Niet ongebruikelijk is het als de relaties opgehaald worden per Rolls-Royce, Limousine of helikopter. Als evenement kan gedacht worden aan een ballonvaart of zeiltocht op een luxe zeiljacht. De avond wordt ingeleid door een culinair 5-gangen diner en afgesloten met een spetterende show. Ook een heel weekend skiën in een mondain ski-oord met al je zakenrelaties is iets wat inmiddels steeds vaker voorkomt.
Feestelijke opening
De opening van een nieuw bedrijfspand of de presentatie van een nieuw product is voor veel bedrijven tevens aanleiding tot het geven van een feest. De gasten zijn dan een mix van werknemers, zakelijke relaties en genodigden. Denk bij het woord genodigden bijvoorbeeld aan een burgemeester, een wethouder of een staatssecretaris. Dit soort gelegenheden leent zich bij uitstek voor het opdoen van nieuwe contacten. Alles moet tot in de details geregeld worden, want het nieuwe product moet met gepaste trots gepresenteerd worden, waarbij alles vlekkeloos moet verlopen. Wat steeds vaker voorkomt, is dat na afloop een DVD wordt uitgedeeld aan de aanwezigen met de complete registratie van deze happening.

Feestelijke opening

Feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand (winkel) van Praxis in Barendrecht door Burgemeester M. Th. v.d. Wouw

 

wouterRBedrijfsfeestje