Bruidssuiker

Bruidssuiker (verpakt in tule) is het meest traditionele bedankje bij een bruiloftsfeest

Suiker voor geluk en voorspoed.
Suiker is meer dan alleen een aangename zoetstof. Suiker is ook een offergave om voorspoed en geluk mee af te dwingen. Sommige gebruiken bij feestelijke gelegenheden zijn hier nog steeds op terug te voeren, al zal menigeen tegenwoordig die diepere betekenis ontgaan.
Suiker is tegenwoordig geen luxe meer. Maar genieten van suiker en zoet doen we nog steeds. Zoet en suiker staan vaak synoniem voor liefde.

Suiker bij het huwelijk.
Net als fruit en honing, werd suiker in verre en voorbije eeuwen beschouwd als bezorger van voorspoed voor de gever ervan. Het werd daarom aan goden geofferd of in de vorm van een lekkernij uitgedeeld.
Maar een geschenk van suiker is ook een verwachtingsvolle knipoog naar de vruchtbaarheid. Het volksgeloof wil dat het strooien van bruidssuikers een kinderrijk huwelijk helpt afsmeken. De bruidssuikers werden door de bruid na de plechtigheid op het stadhuis of in de kerk tussen de op straat toekijkende kinderen rondgestrooid.
Wanneer dit uitdelen in zwang is gekomen, is onduidelijk. Feit is in ieder geval wel dat suiker lange tijd een luxeproduct was. Suiker was rijkdom, suikersnoep uitdelen een gul gebaar.

Bruidssuikers zijn suikerbonen die zijn ontstaan in Indië vindt. De boon bestaat uit een amandel met een laagje suiker er omheen; de kern kan ook chocolade zijn. De kleur van dit snoepje op huwelijken is wit, als symbool voor zuiverheid.
Vandaag de dag is de bruidssuiker (verpakt in tule) het meest traditionele bedankje, dat aan gasten wordt meegegeven na afloop van een bruiloftsfeest. Het doet dienst als bedankje voor het meevieren van het huwelijk en voor het huwelijkskado. Meer en meer wordt deze oude traditie in ere hersteld.

wouterRBruidssuiker