Kado’s in China

Voor diegenen die te maken krijgen met het geven van kado’s in China is het misschien handig om het volgende in acht te nemen.
Belangrijk om te weten is dat kado’s of (relatie)geschenken met beide handen moeten worden overhandigd. Het is sowieso raadzaam om er rekening mee te houden dat Chinezen in het algemeen zeer formeel zijn.
Het juiste moment waarop kado’s worden overhandigd, wisselt per cultuur. Volgens Chinees gebruik gebeurt dat vaak tijdens de eerste ontmoeting.

Chinezen zijn doorgaans niet gecharmeerd van geschenken als scharen, mesjes en briefopeners. Deze worden snel geassocieerd met het opzeggen van een vriendschap. Ook is het af te raden de oudere generatie een klok of horloge kado te geven. Voor veel Chinese senioren is een klok een symbool voor ‘bad luck.’

Dure kado’s aan hooggeplaatste personen worden vaak niet op prijs gesteld (behalve in Hongkong). Een goed alternatief is een ‘pen’. De reden daarvoor is simpel. De Chinese taal bestaat voor een deel uit beeldmerken, die niet allen ondervangen kunnen worden door middel van een typemachine of computertoetsenbord. Daardoor wordt er veel met de hand geschreven en getekend. Een mooie kwaliteitspen uit het westen beschouwt men als een waardevol kado.

Het is gebruikelijk dat een aangeboden kado in eerste instantie wordt geweigerd. Vervolgens is het de bedoeling dat de gever blijft aandringen tot het kado wordt geaccepteerd.
China, een land met heel veel oude tradities en gebruiken
Meer artikelen…
Marokko
Australië
Peru
Rusland
Guatemala
Japan
Mexico
Portugal
Spanje
Thailand

wouterRChina