bruidstaart

De bruidstaart is een onmisbaar onderdeel van je bruiloft. Eén van de hoogtepunten van je trouwdag is het aansnijden van de bruidstaart.

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de bruidstaart in omloop:

  • De bruidstaart vindt zijn oorsprong in oude Romeinse gewoonten. Tijdens de huwelijksplechtigheid werd er een soort koek gegeten waarvan bruid en bruidegom als eerste een hap moesten nemen. Vervolgens werd de koek gebroken om de goden gunstig te stemmen, zodat deze het huwelijk zouden zegenen met veel kinderen.
  • De Duitsers tikten de bruid, ter bevordering van de vruchtbaarheid, aan met speciaal vervaardigd langwerpig zoetbrood.
  • In Engeland was het vroeger een gewoonte dat de gasten zoet gebak meenamen naar een bruiloft. Dit gebak werd opgestapeld, waarna het bruidspaar elkaar over de stapel heen moest kussen. De stapel mocht dan niet omvallen. Als dat lukte, betekende het dat hen een lang en gelukkig leven te wachten stond. Dit gebruik is gecultiveerd naar de bruidstaart in de huidige vorm.

  • Volgens weer een andere versie: In het Engeland van de 18 e eeuw was er in Londen een banketbakker die vanuit zijn bakkerij uitzicht had op de Bride’s Church. Deze kathedraal had (en heeft) een spierwitte toren, die bestaat uit vijf vierkante lagen op elkaar. Het model van de toren en zijn toepasselijke naam zouden als inspiratie hebben gediend voor de bruidstaart zoals we die nu nog kennen.

De Bride's Church

De Bride’s Church in Londen

Hoe het ook zijn moge, de traditionele bruidstaart heeft nog steeds haar specifieke vorm: recht omhoog in steeds kleinere plateaus.
In de taart wordt zoet (suiker en marsepein) gecombineerd met bitter (amandelen). Dit staat symbool voor het zoet en het bitter van het huwelijk. De taart is meestal samengesteld uit cake met een vulling van room en chipolata die op smaak wordt gebracht met likeur en vruchtjes. De buitenkant van de taart bestaat uit een laag witte marsepein die vaak is versierd met witte of roze marsepeinen rozen. De marsepein is gemaakt van suiker, amandelen en rozenolie.
De witte kleur symboliseert de zuiverheid van de bruid en staat garant voor voorspoed. De amandelen staan voor een gelukkig huwelijk en de rozen(olie) voor de eeuwige liefde.
Nog een stukje traditie: Op de bovenste laag staat meestal een bruidspaartje. Deze laag mag volgens oud gebruik eigenlijk niet aangesneden worden. Het bruidspaar neemt het bovenste stuk van de taart mee naar huis en vriest het in. Op de eerste huwelijksverjaardag hebben ze een jaar lang het bitter en het zoet van het huwelijk mogen smaken en worden dan beloond met het laatste stukje taart.

Als je ’s zomers trouwt, kun je ook overwegen om in plaats van een traditionele bruidstaart een ijs(bruids)taart of een zomerbruidstaart met bijvoorbeeld verse aardbeien te laten serveren.

Het aansnijden van de Bruidstaart Het aansnijden van de bruidstaart
Voordat de taart aangesneden wordt, kan er door de wederzijdse ouders een toast worden uitgebracht op het geluk van het kersverse bruidspaar.
Het is gebruikelijk dat bruid en bruidegom de bruidstaart gezamenlijk aansnijden, te beginnen in het midden van de onderste taart. De bruid hanteert het mes en de bruidegom heeft zijn hand over die van de bruid, zo snijden zij als teken van verbondenheid samen de taart aan. De bruidegom serveert vervolgens het eerste stukje taart aan de bruid.
Na het aansnijden van het eerste stukje van de bruidstaart neemt het bedienend personeel deze rol over en zorgt voor de verdere verdeling van de taart.

wouterRDe Bruidstaart