De periode tussen het huwelijksaanzoek en de trouwerij is de verlovingsperiode. Verloven is niet erg gebruikelijk meer vandaag de dag. Het lijkt erop dat alleen leden van het koningshuis zich nog verloven. De prinsen kondigden allemaal hun huwelijk aan door eerst te vertellen dat zij gingen verloven.

De verlovings-aankondiging van prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta

30 maart 2001: de verloving van prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta

 

Tegenwoordig trouwen stellen wanneer zij daar zin in hebben. Soms gaan ze eerst een tijdje samenwonen of hebben ze al kinderen. Zeker tot een halve eeuw geleden was dat totaal onbespreekbaar. Samenwonen zonder getrouwd te zijn was een taboe en kinderen krijgen voor het huwelijk kon al helemaal niet. Zelfs de omgang met vriend of vriendin was aan regels gebonden. Een stel dat verkering had, mocht niet altijd samen zijn. Pas als de verkering officieel was, kreeg het paar wat meer vrijheid. Dit officieel maken van de verkering deed je door je te verloven. De verloving werd groots gevierd met een receptie en een diner bij de ouders van de vrouw thuis. De ouders van het paar grepen de gelegenheid aan om het stel te presenteren. Vanaf nu mochten de twee zich in het openbaar vertonen zonder chaperonne, maar bij elkaar slapen was nog steeds een taboe. Daarvan was pas sprake als het stel getrouwd was.

De aankondiging van een verloving staat eigenlijk gelijk aan de aankondiging van een huwelijk, want na de verloving volgde automatisch een huwelijk. Daarnaast was de verlovingstijd een belangrijke tijd om de inboedel bij elkaar te krijgen. Als de verloofden gingen trouwen, gingen ze daarna meteen samenwonen en daarvoor moest natuurlijk wel alles klaar zijn.
Bij een officiële verloving horen ook verlovingsringen. De verlovingsring wordt tot aan de trouwdag aan de ringvinger van de linkerhand gedragen. De katholieken dragen hem rechts.

wouterRDe Verloving