“Halloween” wordt op de avond vóór Allerheiligen (1 november) gevierd.

Jack-o'-Lantern
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, Engeland, Amerika en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt en roepen “trick or treat” (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of iets lekkers krijgen). Natuurlijk geven de bewoners de kinderen dan snoepjes.
De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve, de avond vóór Allerheiligen (1 november). In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was Oudejaarsavond.
Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood sloeg toe en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals dat gaat met migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken.
In Amerika duikt dan de bekende op, de verlichte uitgeholde pompoen. In de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween.
Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral onder invloed van griezelfilms, televisieseries en natuurlijk de commercie. Daarbij wordt de vermeende heidense achtergrond sterk benadrukt. Het feest wordt voorgesteld als een Keltisch feest van 2000 tot 5000 jaar oud. Zo wordt ingespeeld op een toenemende ontvankelijkheid van het publiek voor magie en New-Age.
Ook in Nederland en België wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest.
Sinds de jaren tachtig neemt de populariteit van het feest bij volwassenen steeds meer toe. Ook is er een groeiende belangstelling voor de aankleding en versiering van feest en feestgangers waarneembaar die haar inspiratie vindt in zo groot mogelijke griezeligheid. Halloweenfeesten zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Scholen, buurthuizen, cafés, clubs, discotheken zijn de plaatsen waar Halloween-parties worden georganiseerd.

Halloween feestgangers


TIP
Nodig je vriendin uit voor een Halloween Party en geef haar zo’n leuk Halloween pompoenketting kado. Wedden dat ze mee gaat.
Halloween ketting

wouterRHalloween