Het Bruidsboeket

Het Bruidsboeket, een onmisbaar onderdeel op je trouwdag

Bloemen en feest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is al zo sinds mensenheugenis. Bij Kerst horen Kerststukjes/boeketjes en bij Pasen een mooi Paasboeket. Bij veel feestgelegenheden worden door vrouwen bloemen in het haar gedragen en overwinnaars krijgen een lauwerkrans omgehangen en een boeket bloemen overhandigd. Wat veelal weer weggeworpen wordt in het publiek.

Het huwelijk is weer helemaal in. Het trouwen gebeurt in stijl, mooie kleding, veel gasten, luxe trouw auto’s en natuurlijk horen daar ook veel mooi gearrangeerde bloemen bij. Op zo’n speciale dag mogen bloemen niet ontbreken.

Hoeveel bruidsmeisjes of bruidsjonkers heb je? Krijgen deze ook een boeket? Wil je bloemen in de kerk, bij het diner en de receptie, op de kado-tafel? Moet de bruidsauto of koets ook versierd worden? Enzovoorts, enzovoorts ……. Maar, het aller belangrijkste is en blijft natuurlijk het bruidsboeket. Een boeket dat de bruid draagt tijdens de huwelijksceremonie. Meestal is het een niet al te groot, handzaam boeketje kunstig samengebonden tot een mooi arrangement. Bestaande uit wat groen en enkele witte bloemen en/of de lievelingsbloemen van de bruid. Bloemen die perfect passen bij je trouwjurk en kapsel.

Het is traditie dat de bruidegom het bruidsboeket bekostigt. De bruidegom neemt het boeket mee als hij de bruid komt halen en geeft het haar persoonlijk. Voor de huwelijksplechtigheid wordt het boeket rechts vastgehouden, en na de plechtigheid met de linkerhand. Tegenwoordig wordt hier niet meer zo aan vast gehouden.

Voor de bruidegom en de overige gasten zijn er doorgaans corsages in dezelfde stijl als die van het boeket. Alle daggasten zullen ook een corsage dragen waarbij het bij de vrouwen met het steeltje naar boven en bij de mannen met het steeltje naar beneden wordt gedragen. De corsage van de bruidegom is altijd groter en opvallender dan die van de daggasten.

Het Werpen van het Bruidsboeket

Het Werpen van het Bruidsboeket

In Angel-Saksische landen is het gewoonte dat de bruid aan het einde van de bruiloft het boeket over haar schouder (dus ongezien) gooit. Alle huwbare vrouwen worden uitgenodigd het te vangen. Het bijgeloof wil namelijk dat degene die hem vangt als volgende in het huwelijk zal treden. Tegenwoordig gebeurt dit werpen van het bruidsboeket ook steeds meer in Nederland.

wouterRHet Bruidsboeket