Image

Je hebt voor je gevoel de ware gevonden, dus wil je weten of dit gevoel wederzijds is. Waarschijnlijk hebben jullie er al vaker met elkaar over gesproken, je wilt toch weten hoe de ander denkt over trouwen. Je kunt op een van die momenten samen besluiten, dat je met elkaar verder wilt en je relatie wilt bezegelen met een huwelijk.

Een huwelijksaanzoek is een “voorstel” tot het aangaan van een huwelijk, gedaan door de ene partner aan de ander. In de traditionele huwelijksvorm is het doorgaans de man die een aanzoek doet aan de vrouw. Het doen van een officieel huwelijksaanzoek is de afgelopen decennia in ongebruik geraakt en vervangen door informeel overleg. Mede doordat een huwelijk vaak het vervolg is op een jarenlange periode van samenwonen.
De laatste jaren lijkt het doen van een aanzoek weer terug in de belangstelling. Menige trouwlustige stelt zich er een eer in hier op originele wijze vorm aan te geven.

Het vragen van je meisje of de man van je dromen is een onvergetelijk gebeurtenis. Je kunt je partner verrassen met een origineel huwelijksaanzoek. Het blijft natuurlijk een speciaal moment in je leven, dus waarom zou je er niet iets bijzonders van maken?
Geef een persoonlijk liefdeslied!
Het huwelijksaanzoek is er in vele vormen. Vroeger was dit een hele serieuzehet huwelijksaanzoek plechtigheid, waarbij de man meestal zijn vriendin op zijn knieën vroeg of zij met hem wilde trouwen. Dit is ook wel de meest bekende en bij veel vrouwen nog steeds de meest gewaardeerde manier. Maar smaken verschillen en dus de aanzoeken ook. Het is sowieso niet meer vanzelfsprekend dat de man altijd de vrouw vraagt. De vrouw mag ook best het initiatief nemen.
Maar romantiek speelt nog altijd een belangrijke rol bij een aanzoek.
Je biedt je partner een verlovingsring aan en bij een positief antwoord zijn jullie verloofd. Aan dit traditionele aanzoek kun je gerust je eigen draai geven, doe het gewoon op je eigen hedendaagse manier. Maar t
iming is zelfs tegenwoordig nog heel belangrijk voor het aanzoek. Doe het er niet zomaar even tussendoor, maar kies een moment uit waarop je je allebei goed voelt. Zo kun je samen alleen maar meer genieten van het aanzoek.
Tip: Bevries de ring. Je verhoogt het effect van een ring geven wanneer je de ring in een ijsblokje bevriest en hem/haar een glas champagne aanbiedt.

Volgens de etiquette doet de man eerst een aanzoek aan zijn vriendin. Wil zij met hem trouwen, dan gaat de man naar de vader van zijn vriendin om hem om de hand van zijn dochter te vragen.
Een gezellige ontmoeting kon je dit vroeger bepaald niet noemen, een sollicitatiegesprek is misschien wel een betere omschrijving. De vader vroeg zijn, misschien wel, aankomende schoonzoon de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter te onderhouden. Het onderwerp geld voerde daarom meestal de boventoon in dit gesprek. Als de man zich goed gedragen had en uit een goede familie kwam, had hij grote kans te mogen trouwen met zijn geliefde.
De aankomende bruidegom had nog een reden om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij zijn aankomende schoonvader. De vader van de bruid is namelijk degene die de bruiloft voor het grootste deel financiert.
Na het gesprek tussen vader en schoonzoon was het tijd voor de ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting werden de huwelijksvoorwaarden besproken. Was dit allemaal rond, dan kon het paar trouwen.

Tegenwoordig wordt de etiquette niet meer zo streng nageleefd. Een meerderjarige heeft in Nederland niet eens meer de toestemming van zijn of haar ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als de aankomende bruidegom voor de vorm de hand van zijn vriendin gaat vragen bij haar vader. Zo kan je op een verrassende manier je ouders inlichten over het aankomende huwelijk.

 

wouterRHet Huwelijksaanzoek