Moederdag

Moederdag wordt gevierd op de tweede zondag in mei. Het idee voor moederdag is ontstaan in Amerika. Anna Jarvis, leefde eind negentiende eeuw in Grafton, West Virginia. Anna’s moeder had elf kinderen, waarvan er zeven jong stierven. Om haar verdriet te ‘vergeten’ besloot Anna’s moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen. Op de sterfdag van haar moeder (de tweede zondag in mei 1906) besloot Anna iets te organiseren om alle moeders te eren. De kerkleiders zagen wel iets in haar plan en zo werd de tweede zondag van mei uitgeroepen tot Moederdag in Grafton.

Liefste Mama

Op de tweede verjaardag van haar moeders dood werd de eerste Moederdag gevierd in Grafton. Anna deelde op de tweede zondag van mei anjers uit aan de moeders in haar kerk. Een jaar later werd ook Moederdag gevierd in Philadelphia. Anna vond medestanders en samen deden ze er alles aan om Moederdag ook tot andere steden te laten doordringen. Ze praatten met invloedrijke personen en schreven samen meer dan 10.000 brieven, onder meer naar de gouverneur van West-Virginia. En met succes. Vanaf 1910 werd Moederdag in heel West-Virginia gevierd.
Dit was nog niet genoeg voor Anna. Ze legde haar idee voor aan de president, Woodrow Wilson. Met als gevolg dat Moederdag vanaf 1914 een nationale feestdag was. Moederdag waaide rond 1930 over naar België en Nederland. Anna zelf is overigens nooit getrouwd en heeft nooit zelf kinderen gehad.

Liefste Mama

Nog langer geleden
Natuurlijk was Anna niet de eerste met dit idee. Ook Julia Ward Howe stelde in 1872 voor een dag in te voeren waarop moeders werden geëerd. Zelfs in het oude Griekenland bestonden er al ‘moederdagen’. In die tijd was de moeder die werd geëerd echter Rhea, de moeder van de goden. In de zeventiende eeuw bestond er in Engeland Moeder Zondag. Dit was de zondag voor Pasen. Bedienden (vaak nog erg jonge mensen) woonden in die tijd vaak in bij hun werkgever en gingen op deze dag terug naar huis om hun moeder te bezoeken en eren. Traditioneel brachten ze een speciale cake voor haar mee.

Liefste Mama

Over de wereld
Moederdag wordt in veel landen ter wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Zo wordt moederdag in veel katholieke landen op 15 augustus gevierd, de dag van Maria-ten-hemelopneming. In Frankrijk wordt moederdag gevierd op de laatste zondag in maart. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland.

Cadeau tips!

wouterRHet ontstaan van moederdag