Thuis vieren de mensen op 5 december vaak Sinterklaasfeest of pakjesavond. Het hele land is in de stemming van het Sinterklaasfeest.
Alleen in Nederland en België wordt het Sinterklaasfeest uitbundig gevierd. In Duitsland, Frankrijk en Engeland kennen ze het feest van deze “heilige” niet eens.

Pepernoten zijn een traditionele lekkernij bij het Sinterklaasfeest

Het ontstaan van Sinterklaasfeest
Nicolaas werd geboren in het jaar 270 in Lycië. Dat is een streek in het zuiden van Turkije. Nicolaas was het enige kind van rijke ouders, die heel jong stierven. De jonge Nicolaas erfde alles. Het geld hield hij niet voor zichzelf. Hij deelde het uit aan arme mensen. Nicolaas werd bisschop van de stad Myra. Hij stierf op 6 december, waarschijnlijk in het jaar 342. We vieren dus niet zijn verjaardag maar zijn sterfdag! Na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard. Vanaf toen heette hij Sint-Nicolaas. Hij werd begraven in de stad Myra.

Tweehonderd jaar na zijn dood ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Die verhalen maakten van Nicolaas iemand die alles wist, kon en zag. Mensen vertelden elkaar dat Nicolaas al bij de geboorte een wonderkind was.

Sinterklaasfeest, een feest met gedichten en surprises

In de loop der eeuwen is het Sinterklaasfeest ontstaan, maar steeds kwamen er veranderingen in dit feest. In de veertiende eeuw was het vooral een feest voor arme mensen en scholieren. Op 6 december kregen de armen wat brood. De schoolkinderen hadden vrij en kregen geld om feest te vieren. Er werd ook een kinderbisschop gekozen. Die kreeg een mijter, een mantel en een staf waarmee hij voorop liep in de optocht. Steeds meer kinderen vonden ‘s ochtends een verassing in hun schoen.
In de negentiende eeuw kwam er weer een aantal tradities bij. Sinterklaas kwam met een stoomboot uit Spanje en kreeg een knecht: Zwarte Piet. Er werden prentenboeken gemaakt waarop de goedheiligman bij de mensen thuis stond afgebeeld. Nu wilde iedereen de Sint in de huiskamer ontvangen.
Waarom denkt iedereen toch dat Sinterklaas uit Spanje komt? Hij is er zelfs nog nooit geweest! Het zou te maken kunnen hebben met de geschiedenis . Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland. Toch was er veel
handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit zuiden uit Spanje kwam.


Pakjesavond
Vroeger begon de nieuwe dag niet om 12 uur ‘s nachts, maar om 6 uur ‘s avonds. Dus als het nu 6 uur ‘s avonds is, was het vroeger al 6 december. Daarom valt pakjesavond niet op 6 december, maar op 5 december.


Speculaas hoort bij het Sinterklaasfeest

Zwarte Piet
Het is niet precies bekend waar Zwarte Piet vandaan komt. Is hij een figuur uit de Germaanse verhalen? Of hoort hij bij de heilige Nicolaas van Myra? Achter Wodan vloog altijd een zwarte raaf. Is Zwarte Piet daaruit ontstaan? Of is hij de knecht van Wodan. Is hij zwart van het zwarte roet uit het rookgat? Niemand weet het zeker. Lange tijd hadden rijke mensen een bediende in huis. Vaak waren dat Moren, Spanjaarden die oorspronkelijk uit Noord – Afrika kwamen. Zou Zwarte Piet daar vandaan komen?

Zwarte Piet

Sommige deskundigen geven een andere verklaring, volgens zeggen zou Zwarte Piet van oorsprong een zwarte duivel zijn. In de middeleeuwen speelde de duivel een grote rol in het geloof van de mensen. Een heilige die toevallig ook Nicolaas heette, stond in de zesde eeuw bekend als iemand die de duivel kon temmen. Sint-Nicolaas was het goede. Hij gaf geschenken en beloonde iedereen die lief was. Daarbij hoorde het tegenovergestelde: de slechte duivel. Zo zou Zwarte Piet zijn ontstaan. Hij was ondeugend als de duivel, droeg een roe en de zak met stoute kinderen. Maar hij deed wel alles wat Sinterklaas hem vroeg.

Sint versus Kerst
Ondanks de stevige concurrentie van Kerstmis, is het gewoon zo dat Nederlanders van Sinterklaas houden. Als geen ander volk. Al eeuwenlang. Iedereen in Nederland – groot en klein – kent liedjes als Sinterklaas Kapoentje, Daar wordt aan de deur geklopt, Zie de maan schijnt door de bomen en Zie ginds kom de stoomboot. Iedereen zingt ze mee; ze zijn ons als het ware met de paplepel ingegoten. In Nederland is Sinterklaas nog altijd springlevend.

 

Pepernoten zijn een traditionele lekkernij bij het Sinterklaasfeest

 

wouterRHet ontstaan van Sinterklaasfeest