Vaderdag

Nadat in mei moeder in het zonnetje is gezet, is het een paar weken later op de derde zondag in juni de beurt aan vader. Vaderdag is naast moederdag uitgegroeid tot een belangrijke dag op de gezinskalender.

Vaderdag wordt door velen gezien als puur commercieel initiatief dat is ontstaan naar aanleiding van Moederdag. Het tegendeel is waar; de wortels van vaderdag liggen in het Amerikaanse stadje Spokane, in de staat Washington. Al in 1909 opperde de Liefste Papa Amerikaanse Sonora Dodd het idee om een nationale dag ter ere van vaders in het leven te roepen. Hiermee wilde zij haar eigen vader, William Smart, bedanken voor alles wat hij voor haar en haar broers en zussen had gedaan. William Smart, een oorlogsveteraan, werd weduwnaar nadat zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind. Hij hertrouwde niet, maar voedde zijn zes kinderen alleen op.
Toen Sonora zelf volwassen was, realiseerde zij zich hoe zwaar dit voor haar vader moest zijn geweest.

Liefste Papa

Op 19 juni 1910 wordt voor het eerst melding gemaakt van de viering van Vaderdag in Spokane Washington. Rond dezelfde tijd steekt het fenomeen ook de kop op in andere Amerikaanse steden. In 1924 ondersteunt de toenmalige president Calvin Coolidge het idee om een nationale Vaderdag in het leven te roepen. Toch duurt het nog tot 1966 voordat er een presidentiële verklaring wordt getekend waarin de derde zondag van juni wordt uitgeroepen tot nationale Vaderdag. Liefste Papa

In Nederland wordt de derde zondag van juni vaderdag gevierd. In België echter houdt men de tweede zondag van juni aan en in Spanje is 19 maart, Sint-Jozefdag, vaderdag.


wouterRHet ontstaan van vaderdag