Ondertrouw is de benaming die gebruikt wordt voor het aangeven van het voornemen om te trouwen.
Het “in ondertrouw gaan” is in Nederland noodzakelijk om te kunnen trouwen. Het doen van ondertrouw gebeurt in Nederland bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Bij de ondertrouw worden onder andere de volgende zaken uitgevoerd:

  • Het overleggen van de geboorteakte
  • Vastleggen van datum en de tijd van het huwelijk
  • Het kiezen van de getuigen
  • Bepaling van de kosten van de huwelijksvoltrekking, (de hoogte van dit bedrag is onder andere afhankelijk van de gekozen dag en tijd)
  • Wanneer een van de huwelijkspartners niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dient de IND het huwelijk te fiatteren
  • Ben je al een keer eerder getrouwd, dan wil de ambtenaar op het gemeentehuis ook een afschrift van de echtscheidingsakte of als je weduwe bent, een overlijdensakte
  • Het is gebruikelijk om op de dag van je ondertrouw het trouwboekje en de trouwakte te betalen zodat dit je huwelijk niet meer in de weg kan staan

Na de huwelijksaangifte wordt het huwelijk openbaar gemaakt. Gemeenten hebben hiervoor een mededelingenbord waarop het huwelijk wordt aangekondigd. Dit wordt officieel gedaan zodat er eventueel bezwaar gemaakt kan worden tegen het huwelijk. Met bezwaar wordt alleen wettelijk bezwaar bedoeld. Als de bruid of bruidegom bijvoorbeeld al getrouwd blijkt te zijn, kan het hele huwelijk niet doorgaan.

Bruidsdagen
Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, mag het paar zich officieel bruid en bruidegom noemen en beginnen de bruidsdagen. Deze werden vroeger ingeluid met een diner, het zogenaamde commissarismaal. Dit maal werd zo genoemd omdat het huwelijk op dat moment bij een commissaris of ambtenaar was aangekondigd.
Tegenwoordig zijn de bruidsdagen niet meer zo belangrijk, maar vroeger werden ze uitgebreid gevierd. Het aankomende echtpaar kreeg veel bezoek, want iedereen wilde hen bewonderen. Het bezoek kreeg traditioneel bruidstranen te drinken. Een kruidendrankje dat de tranen van de bruid symboliseerde nu zij het ouderlijk huis ging verlaten.

Bruidstranen

Bruidstranen: Oudhollandse likeur, gestookt uit gedestilleerd water, alcohol, suiker, kaneel, walnoot, zoethout en bevat 24 karaats vlokjes bladgoud

 

wouterROndertrouw