Pinksteren volgt tien dagen na Hemelvaart en 49 dagen na Pasen.

Pinksteren

Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen herdacht. Pinksteren volgt tien dagen na Hemelvaart en 49 dagen (zeven zondagen) na Pasen. De naam Pinksteren komt van het Griekse “Pèntèkostè” (Πεντεκοστη), dat “vijftigste” betekent. Het is de laatste dag van de vijftig-daagse Paastijd, die aanvangt op Paaszondag. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk.
De Heilige Geest wordt doorgaans gesymboliseerd in de vorm van een duif of
een vuurvlam.

Pinksterbruidjes

Met Pinksteren gaan traditioneel de Pinksterbruidjes rond, samen al zingend en dansend. Elke groep heeft in haar midden een meisje met een met kant versierd wit jurkje aan en met bloemen in het haar. Dit meisje is de “rosa” van de groep, en loopt vooraan onder de zogenaamde Pinksterkroon, een boog die versierd is met groene takken, gekleurde bloemen en uitgeblazen eieren (het symbool van vruchtbaarheid). De Pinksterbruidjes ontvangen na het dansen van de toeschouwers bijvoorbeeld snoep of fruit.
De traditie van Pinksterbruidjes komt nog maar weinig voor. Borne (Overijssel) is één van de weinige plaatsen in Nederland waar je op 1e Pinksterdag nog Pinksterbruidjes kunt zien dansen en zingen op straat.
Over de oorsprong van de pinksterbruidjes bestaan meerdere lezingen. Het is een herinnering aan de Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten. De demonen die kou en narigheid brachten worden verdreven. Het gaat om het afsmeken van goed weer voor de met Pinksteren bloeiende rogge. De overwinning van de zon op de duisternis wordt gevierd.

Pinksterbruidjes rondom de Pinksterkroon

Pinksterbruidjes rondom de Pinksterkroon

wouterRPinksteren