Relatiegeschenken voor uw zakelijke relaties.

Relatiegeschenken zijn geschenken die u geeft aan uw zakelijke relaties of businesspartners. Verras uw klanten en relaties met unieke relatiegeschenken. Er is heel veel keuze in relatiegeschenken, premiums, gadgets en give-aways. Al of niet bedrukt met bedrijfslogo of ingegraveerd. Van relatief goedkoop tot zeer dure kunstobjecten. Een relatiegeschenk is beslist niet achterhaald en de keuze aan mogelijkheden zijn tegenwoordig haast onbegrensd.
Relatiegeschenken zijn in de zakenwereld onmisbaar. Bij het verstevigen van bestaande zakelijke relaties kan een relatiegeschenk een sterke rol vervullen. Je kent namelijk je relatie al en je kunt daardoor een specifiek relatiegeschenk kiezen dat bij uitstek díe relatie versterkt. Een goed gekozen en uitgewerkt relatiegeschenk kan een heel grote positieve impact hebben op je relatie met de ontvanger.
Als Nederlands bedrijf is het zeker de overweging waard om aan buitenlandse zakelijke relaties een geschenk te geven wat verband houdt met Nederland. Vaak vallen dergelijke kado’s goed in de smaak. En dan wordt niet gedacht aan klompen of molentjes, maar bijvoorbeeld een mooie replica van een Hollandse meester als je weet dat je relatie een kunstliefhebber is.
Niet alleen in de zakenwereld worden over en weer geschenken overhandigd, ook staatshoofden kennen dit fenomeen. Bij staatsbezoeken is het volkomen normaal dat het bezoekende staatshoofd een geschenk meeneemt voor zijn gastheer. En deze geschenken worden met de grootst mogelijke zorg uitgekozen om de goede sfeer van het staatsbezoek nog meer te verhogen. Het geven van dit soort “relatiegeschenken” is al zo oud als de weg naar Rome. Zo gaf Gorbatsjov een Fedoskino doosje kado aan president Reagan. Fedoskino’s zijn kostbare, handbeschilderde papier-maché lakdoosjes met unieke afbeeldingen van de Russische sprookjes, iconen, portretten of landschappen in tempera, olieverf en parelmoer. En schonk koningin Beatrix bij haar staatsbezoek aan Estland in mei 2008 een paar Delftsblauwe tulpenvazen met gele tulpen aan president Toomas Hendrik Ilves.
De vergelijking gaat niet helemaal op, maar je zou staatshoofden kunnen vergelijken met zakelijke relaties of businesspartners. Zij hebben geen bedrijf te runnen, maar een heel land. En ook voor hen geldt dat het geven van geschenken bij staatsbezoeken is bedoeld om “goodwill” te kweken bij hun collega staatshoofd. Voor staatshoofden zijn goede betrekkingen tussen twee landen van belang, net als in de zakenwereld goede relaties tussen zakenlieden van belang zijn.

wouterRRelatiegeschenk