In Rusland is een Fedoskino een presidentieel kado

Fedoskino
Fedoskino’s zijn handbeschilderde papier-maché lakdoosjes met unieke afbeeldingen van de Russische sprookjes, iconen, portretten of landschappen in tempera, olieverf en parlemoer.
De Russen zijn zeer trots op hun beschilderde doosjes. Ze worden vaak kado gedaan door Russische presidenten aan buitenlandse gasten. Zo gaf Gorbatsjov een Fedoskino doosje kado aan Reagan en Clinton kreeg er een van Jeltsin kado.

Op 35 kilometer van Moskou vandaan is een oud dorpje dat Fedoskino heet. Heel schilderachtig ligt het op een heuvel, en kijkt neer op het kleine riviertje de Utja. Fedoskino, een oud dorpje op 35 kilometer van Moskou vandaan
Hier, in deze rustige en gezellige nederzetting, begint het verhaal van het schilderen van lak-miniaturen in Rusland.
De doosjes met schilderijtjes uit Fedoskino zijn niet groot. Op een papier-maché doosje worden enkele lagen zwarte lak aangebracht en vervolgens wordt een afbeelding geschilderd. De miniaturen worden soms met kwastjes van één haar geschilderd. De afbeeldingen die zijn aangebracht bestaan uit ongeveer tien lagen lak, verf, bladgoud en parelmoer over elkaar. Daardoor krijgen ze een zekere dieptewerking. De afbeeldingen worden vervolgens afgedekt met een aantal lagen lak. De laatste handeling is het doorbakken van de afbeeldingen in een oven van zeventig graden. De lagen versmelten dan met elkaar en de lak wordt hard en glanzend.
De schilderijtjes blinken uit door de detaillistische weergave van bomen, steden en menselijke figuren. Deze volkskunst wordt in Rusland hogelijk gewaardeerd om haar geïdealiseerde, realistische voorstellingen.
Opvallend is dat de doosjes daarna gekeurd worden door een raad van ervaren schilders. Minstens veertig jaar schilderservaring is nodig om in deze raad te komen. De leden bekijken de aangeboden doosjes en bepalen of de kwaliteit hoog genoeg is om te worden verkocht. De selectie is streng. Afgekeurde doosjes zijn waardeloos en komen niet op de markt. De miniatuurtjes zijn zeer kostbaar en zijn gewilde verzamelaarsobjecten.

Fedoskino's

Diverse Fedoskino’s, handbeschilderde papier-maché lakdoosjes

Meer artikelen…
Marokko
Australië
Peru
China
Guatemala
Japan
Mexico
Portugal
Spanje
Thailand

wouterRRusland