Sluier
Al bijna zolang als het huwelijk bestaat, draagt de vrouw een sluier. Deze bedekt op de dag van de bruiloft haar gezicht en wordt pas naar achteren geslagen als de bruid een getrouwde vrouw is, dus nadat zij haar jawoord aan haar man heeft gegeven. De bruidegom of het bruidsmeisje mag dan de sluier voor het gezicht van de vrouw weghalen. De bruidegom is dan de eerste die het gezicht van de bruid ziet en op dit romantische moment kan hij zijn kersverse vrouw kussen. Als het paar ook nog in de kerk trouwt, gaat de sluier na de plechtigheid in het stadhuis weer voor het gezicht van de bruid. Na het “ja-woord” gegeven te hebben in de kerk blijft de sluier achterover gevouwen. De bruid is dan echt een getrouwde vrouw.

De bruidssluier is een van de meest bekende accessoires van een bruidsjurk. Vroeger fungeerde de sluier als beschermer tegen de boze geesten die het prille geluk wel eens zouden kunnen verstoren. Later werd de sluier het symbool voor maagdelijkheid. Tegenwoordig wordt een sluier zelden meer als “bedeksel” voor het gezicht van de bruid gebruikt.

De bruidssluier

De sluier wordt vastgezet in je haar met een kammetje en spelden. Vaak dragen bruidjes daarbij een zogenaamde bruidskroon als extra versiering. Dit is een soort diadeem die versierd is met pareltjes of bloemen. De bruidskroon werd na de middeleeuwen voor het eerst gedragen en zou staan voor levenskracht, liefde en trouw.

Sleep
De meeste bruidsjurken houden niet op bij de rok. Vaak is de jurk nog extra versierd met een sleep. De sleep is net als de sluier een onmisbaar deel van de traditionele bruidsjurk. De sleep is er in verschillende maten. Hij hoeft zelfs niet altijd de grond te raken. Vroeger was de sleep het teken van rijkdom. Hoe langer de sleep, hoe rijker de bruid. Als er bruidsmeisjes op het huwelijk zijn, zullen veelal zij degene zijn die de sleep dragen.

De trouwjurk van Maxima heeft een 5 meter lange sleep

De trouwjurk van Maxima heeft een 5 meter lange sleep van zijde en tule met stippeltjes

Kousenband  
De kousenband is een gebruik dat stamt uit Amerika.

Something Old
Something New
Something Borrowed

Something Blue

Something Old: “íets ouds” is representatief voor het oude leven dat je achter laat.
Something New: “iets nieuws” staat voor de nieuwe situatie na je trouwdag, het nieuwe leven dat je samen met je echtgenoot begint.
Something Borrowed: Het oorspronkelijke idee achter “iets geleends” is dat men dacht dat, als een bruid iets leende van een andere, gelukkig getrouwde vrouw, het geluk van die vrouw ook over zou gaan op de bruid.
Something Blue: Blauw is een symbool van trouw, liefde en bescheidenheid.
Als “blauw” voorwerp kiezen de meeste bruiden voor een kousenband.

De kousenband

De kousenband is een bijzondere accessoire. Volgens de traditie haalt de bruidegom aan het eind van de dag de kousenband van het been van zijn bruid en gooit deze naar de vrijgezelle heren. Degene die hem vangt, zal de eerstvolgende zijn die trouwt. Net zoals de bruid haar bruidsboeket naar de vrijgezelle dames gooit.

Advies Make-up
Swarovski – Weddings


  • De mooiste lingerie voor op je huwelijksreis

Huwelijksreis_Lingerie

wouterRSluier, Sleep en Kousenband