Een Sweet Sixteen Party is van oorsprong een amerikaans feest.

sweet sixteen
In de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar (Sweet Sixteen) zijn geworden. Hierbij worden grote feesten georganiseerd die worden gefinancieerd door de ouders. De kosten van zo’n Sweet Sixteen Party lopen vaak enorm op, tot bedragen van honderdduizenden euro’s. De zestienjarigen krijgen vaak een auto kado van hun ouders, wat in die kringen een heel “normaal” kado is. Voor de organisatie van de Sweet Sixteen Party’s worden kosten nog moeite gespaard. De omvang van de feesten kun je gerust vergelijken met die van een bruiloft. Zo zijn er dan ook speciale Sweet Sixteen taarten, uitnodigingskaarten, bedank-kadootjes voor de gasten, muziek (live optredens), complete catering, fotograaf, enz……. Vaak is het baas boven baas; the sky is the limit.
Sweet Sixteen is de Amerikaanse tegenhanger van de Spaans en Latijns Amerikaanse traditie van Quinceañeara, met dit verschil dat Quinceañeara gevierd wordt op je 15e verjaardag. De achterliggende gedachte bij beide feesten is hetzelfde; gevierd wordt dat een meisje haar jeugdjaren achter zich laat en vrouw is geworden.

Sweet Sixteen

Een tiara is een onderdeel van de Sweet Sixteen outfit

Heb je geen idee wat je je bij deze – in onze ogen zwaar overdreven feestjes – voor moet stellen, kijk dan maar eens naar “My Super Sweet 16
My Super Sweet 16 is een realityserie van de Amerikaanse televisiezender MTV, waarin tieners die zestien zijn geworden grote feesten organiseren om hun verjaardag te vieren. Het programma wordt sinds 18 januari 2005 uitgezonden. Het openingsliedje van het programma is “Sweet Sixteen” van Hilary Duff. In 2007 werd “Super Sweet Sixteen: The Movie” uitgebracht, een film die is gebaseerd op de serie.
Amerika’s meest verwende tieners zie je in My Super Sweet 16. Waarom zou je je 16e verjaardag in godsnaam klein vieren, als het ook groots kan? Dat is de vraag die de tieners in deze serie zichzelf stellen. Zij zijn allemaal gezegend met een stel rijke ouders, die er alles aan doen om hun kroost gelukkig te maken. Het meest gevraagde kado door de 15-jarigen is een auto, en ook al hebben zij hun rijbewijs nog niet, meestal staat op de ochtend dat ze 16 worden wel een blinkende bolide met een grote strik op de oprijlaan.
Daarmee is het natuurlijk nog niet afgelopen, nee, hiermee begint de verjaardag pas. ’s Avonds moet namelijk de halve stad uitlopen voor het feest der feesten dat de tieners natuurlijk het liefst in het Four Seasons of Bel Air Hotel geven. Er moet nog lang nagepraat worden over de spectaculaire verjaardagspartijtjes. Sommige ouders trekken echt alles uit de kast en laten hun kind via een helikopter op het feest arriveren. En in Parijs wordt geshopt voor de beste jurk en grote artiesten komen voor nog grotere bedragen opdraven voor wat liedjes.

Sweet sixteen boekje

Een boekje met tips over het organiseren van je Sweet Sixteen Party

Maar ook in Nederland slaat de Sweet Sixteen hype aan. Weliswaar zijn de feestjes hier bij lange na niet zo waanzinnig als in de States, toch zie je steeds vaker dat dit soort feestjes gegeven worden. Zo overdreven als in Amerika zal het bij ons wel nooit worden, maar het idee op zich is wel aangeslagen. Mede dankzij de populaire TV serie van MTV die hier door jongeren gretig bekeken wordt, is dit fenomeen ook bij ons bekend geworden.

Sweet sixteen taart

Wat niet mag ontbreken op je party is een Sweet Sixteen taart

Organiseer een echte Meidenavond. Nodig je vriendinnen uit en leer elkaar (nog) beter kennen met “Gespreksstarter Meidenavond”. Aan de hand van 110 grappige, een tikkeltje stoute en onverwachte vragen kom je alles over je vriendinnen te weten.
Gespreksstarter Meidenavond

wouterRSweet Sixteen