Verpakking Kado

Een kado komt pas echt goed tot z’n recht als het ook mooi verpakt is. Het oog wil ook wat en het eerste wat je ziet is niet het kado zelf, maar de verpakking. Laat daarom de verpakking er mooi en feestelijk uit zien. Het is ten slotte de eerste indruk bij het geven van een kado. Kortom besteed niet alleen aandacht aan het kopen van een kado, maar zeer zeker ook aan het verpakken ervan.

Hoe je het kado ook inpakt, je eigen handigheid, creativiteit en fantasie zijn bepalend voor het eindresultaat. Eén ding is zeker, een kado waarvan aan de verpakking alleen al zo veel aandacht is besteed, zal zeker in de smaak vallen. Best mogelijk dat je het kado zo bijzonder inpakt dat de ontvanger het haast te jammer vindt om het uit te pakken. Maar meestal wint de nieuwsgierigheid het toch, dus de kans dat je kado om die reden niet uitgepakt zal worden is vrijwel nihil. Wat je hoogstwaarschijnlijk wel ontvangt, is een berg complimentjes voor alle tijd en moeite die je genomen hebt om het kado zo mooi in te pakken. En dat is natuurlijk een teken dat het wel degelijk gewaardeerd wordt.

De materialen die gebruikt worden om een kado mooi in te pakken zijn heel divers. Behalve mooi geschenkpapier kunnen er nog veel andere soorten papier hiervoor gebruikt worden. Denk maar eens aan alufolie, crêpepapier, glanspapier, kraftpapier, fluokarton, lederpapier, moerbeiboompapier, rijstpapier, transparant papier, velourspapier, viltpapier en zijdepapier. Deze papiersoorten kunnen natuurlijk ook gebruikt worden voor het vervaardigen van een decoratie wat op het ingepakte kado bevestigd wordt.

 

Verpakking Kado materialen

Heel veel materialen zijn bruikbaar om een kado mooi te verpakken

 

Wat kun je nog meer gebruiken behalve de basis benodigdheden als schaar, plakband, geschenkpapier en lint ? Heel veel materialen zijn bruikbaar. Wees creatief maak bijvoorbeeld gebruik van kado-tasjes (geschenkzakjes), lint, lijm, lijmpistool, raffia, golfkarton, gekleurd karton, transparant cellofaan, tule, voile, kant, kraaltjes, pompoentjes, veertjes, touw, koord, droogbloemen, potloden, stiften, figuursponsen, kartelschaar, dubbelzijdig plakband, enz.

 

Verpakking Kado

Zelf versierde kado-tasje met persoonlijke tekst

 

TIP: Eenvoudige kado-tasjes of geschenkzakjes zijn leuk om zelf te versieren. Neem een effen gekleurd papieren tasje en beplak het met bijvoorbeeld poesiealbumplaatjes of mooie uitgeknipte plaatjes uit glossy magazines. Of zoek leuke plaatjes uit van internet, print ze uit en plak ze op de tas. Ook eigen teksten kun je natuurlijk uitprinten en opplakken. De kado-tas kun je mooi dicht maken met een fleurig lint waardoor het er nog feestelijker uit ziet.

Handige apparaatjes zijn de geschenkpapier-snijder, de strikkenmaker en de lintsnijder, ook wel lintsplitter of lintsplijter genoemd.

 

Verpakking Kado

v.l.n.r. geschenkpapier-snijder, strikkenmaker en lintsnijder

 

De geschenkpapier-snijder is ideaal voor het snijden van kadopapier en diverse andere lichte papiersoorten. Het werkt sneller dan een schaar als het gaat om makkelijk, netjes en recht snijden. Dankzij het afgeschermde roestvrijstalen mesblad is de geschenkpapier-snijder veilig in gebruik, ook voor kinderen.
De strikkenmaker is een vernuft apparaatje waarmee je in een handomdraai van lint, tule, folie, cellofaan o.i.d. de mooiste strikken kunt maken.
De lintsnijder is een handig apparaatje waarmee je gemakkelijk zowel lint mee kunt splijten als ook krullen.

Wat ook leuk is, is om je eigen geschenkpapier te maken. Je kunt effen papier beschilderen, bestempelen of beplakken. Je kunt als het ware het papier volledig “customizen” met betrekking tot de ontvanger van je kado of het kado zelf.
Ook een leuk idee is om met behulp van je computer een collage van foto’s te maken en die uit te printen, in kleur of in sepia voor een nostalgisch kleureffect of gewoon in zwart/wit. De enige beperking is dan dat je pakpapier maximaal een A4-formaat heeft. Dus alleen geschikt voor niet al te grote kadootjes. Stel je eens voor een kado voor opa of oma ingepakt in papier waarop de kleinkinderen zijn afgebeeld.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, van het zelf mooi en bijzonder inpakken van kado’s, ontdek je hoe langer hoe meer mogelijkheden. Op het internet kun je gemakkelijk veel informatie, tips en ideeën opdoen. Ook zijn er genoeg boeken te koop – vooral Engelstalige – waarin stap voor stap uit de doeken gedaan wordt hoe je op een creatieve wijze een kado kunt verpakken. Daarnaast worden er tegenwoordig genoeg workshops gegeven waar je veel van op steekt.

 

Verpakking Kado_Boeken

Een ruime keuze aan boeken

 

In Engels sprekende landen hebben ze een mooi term voor het creatief verpakken van kado’s: “The Art of Gift Wrapping” En eerlijk gezegd zijn sommige verpakkingen inderdaad ware kunstwerkjes. Soms lijkt de verpakking nog duurder dan het kado zelf.
In de Japanse cultuur is bij het geven van kado’s de verpakking heel belangrijk, bijna net zo belangrijk als het kado zelf. Japan kent de verpakkingskunst “Kâritsu-tsutsumi“kortweg tsutsumi genoemd, wat letterlijk versieren, verpakken betekent. De oorsprong van Kâritsu-tsutsumi ligt in de eeuwenoude knoop- en vlechttechnieken. Het speciaal bedrukte geschenkpapier heet “Noshigami” en het dunne koord wat er kunstig omheen gestrikt wordt heet “Mizuhiki”.
Behalve papier gebruikt men in Japan ook vierkante doekjes, gemaakt van lapjes katoen of zijde, om te verpakken. Deze doekjes heten “Furoshiki” en dankzij deze inpakmethode zijn de pakjes ook gemakkelijk te vervoeren. De term ” Furoshiki” is ontstaan uit het woord “Furo” wat “bad” betekent. Oorspronkelijk werden de doekjes gebruikt om badspullen in te pakken en te vervoeren.

 

Verpakking Kado

Mizuhiki is het dunne koord wat met een speciale vlechttechniek kunstig om het geschenkpapier (Noshigami) gestrikt wordt

 

Je kunt de verpakking aanpassen aan de gelegenheid. Zo is het extra leuk om voor een Kerstkado de verpakking hieraan aan te passen. Je kunt als decoratie gebruik maken van mini kerstballetjes, klokjes, sterretjes, hulsttakjes, dennenappeltjes, besjes, dennengroen, kaneelstokjes, enz. Eigenlijk vormen veel kerstversieringen die we ook in de kerstboom en in kerststukjes gebruiken goed materiaal, mits ze niet te groot zijn. En ook het lint kan natuurlijk aangepast worden aan dit populaire feest. Met name voor de Kerst is het assortiment aan linten zeer uitgebreid.
Maak je gebruik van natuurlijke producten wacht dan met het maken en bevestigen van de versiering tot het laatste moment, zodat alles er nog fris uit ziet op het moment dat je het kado geeft.
Wat voor Kerst geldt, geldt natuurlijk ook voor de Pasen. Alhoewel het geven van kado’s met de Pasen in Nederland niet echt gebruikelijk is. Maar mocht je uitgenodigd zijn bij familie of vrienden voor een Paasbrunch en neem je voor de gastvrouw liever een kado mee dan een paasboeket, dan kun je ook hier de verpakking in de Paas-sfeer houden. Plak boven op je kado van die kleine kuikentjes, veertjes of kleine paaseitjes van hout of plastic. Wat ook leuk is, is om het te decoreren met kleine voorjaarsbloempjes, echt of kunst. En als lint gebruik je natuurlijk mooi geel lint.
Witte roosjes, hartjes, duifjes, tule, kant, pareltjes, enz. zijn bij uitstek geschikt om de verpakking voor een huwelijkskado mee te versieren. Geef je creativiteit de vrije loop en je zult zien dat je nog versteld zult staan van je eigen kunnen.

All4Crea - de webshop in Hobby en Kunstenaarsbenodigdheden

  • Wil je verschillende voorbeelden zien van kadoverpakkingen klik dan hier

wouterRVerpakking Kado’s