Uniek cadeau!

Het vrijgezellenfeest is de officiële afsluiting van de vrijgezellenperiode.

Een oud gebruik dat helaas in sommige gevallen verworden is tot een eenvoudig en niet altijd even origineel feestje met veel bloot en drank. Zo is het echter nooit bedoeld geweest. Het vrijgezellenfeest wordt gevierd als officiële afsluiting van de vrijgezellenperiode. Oorspronkelijk was het voornamelijk een activiteit voor de aanstaande bruidegom maar tegenwoordig wordt er in gelijke mate een feest voor de bruid georganiseerd.
Vrijgezellenfeesten worden tegenwoordig ook wel aangeduid als Bachelors party,Stagparty of Bokkenfeest voor de mannen en voor vrouwen als een Maiden party, Henparty, Kitchen party of Geitenfeest.

Vrijgezellenfeest, Bachelors party, Stagparty, Bokkenfeest // Maiden party, Henparty, Kitchen party, Geitenfeest

Vrijgezellenfeest, Bachelors party, Stagparty, Bokkenfeest // Maiden party, Henparty, Kitchen party, Geitenfeest

In Nederland organiseert de ceremoniemeester of beste vriend of vriendin meestal het vrijgezellenfeest. Plan dit feestje een paar weken voor de bruiloft om het bruidspaar de kans te geven weer op adem te komen. De dag of avond voor het huwelijk is om die reden een minder geslaagde optie. Het is namelijk belangrijk dat bruid en bruidegom uitgerust beginnen aan de belangrijkste en mooiste dag van hun leven.

Hou bij de organisatie rekening met de bruid c.q. bruidegom. Ga met een rustig type niet ineens wild feesten. Is het een sportief persoon dan kun je als het weer het toelaat lekker gaan sporten. Regel bijvoorbeeld een wedstrijdje bij zijn of haar vroegere sportvereniging. Maar denk ook eens aan paintballen, indoor skiën, zwemmen, karten of een fiets- of steptocht door de duinen. Een diner in een sfeervol kasteeltje, een picknick voor de dames op een eiland in de Loosdrechtse plassen, zeevissen, het zijn allemaal mooie ideeën.
Ook kun je gaan koken in een kooktheater of bonbons maken in een chocoladefabriek. Of vraag een bodypainter het lichaam van bruid of bruidegom te komen beschilderen. Organiseer een paar momenten waarbij je iets gaat drinken en/of eten. Er is dan tijd om gezellig met elkaar te kletsen over het verleden en de toekomst van bruid en bruidegom. Verder worden er in de meeste grote steden thema-avonden georganiseerd waarbij je tijdens het diner bijvoorbeeld een moord moet oplossen. Maar ook ontspannende bezigheden als sauna of een bezoekje aan een beautycentre zijn vaak een goed idee. Maak van tevoren wel een tijdsplanning. Niet te strak want dat staat het spontane karakter van de dag in de weg en met een grote groep mensen duren dingen meestal iets langer.

Het is de bedoeling dat alle deelnemers aan het vrijgezellenfeestje de kosten betalen. Dus ook de kosten voor de bruid of bruidegom. Zorg ook dat de kosten binnen de perken worden gehouden. Vraag daarom eerst of iedereen die kosten kan opbrengen en laat iedereen ook van tevoren betalen, tenzij je in kringen verkeert waar het financiële aspect niet van belang is.

Plagerijen horen bij een vrijgezellenfeest maar zorg dat mensen en vooral de bruid en bruidegom niet in ernstige verlegenheid gebracht worden. Pas daarom op met bijvoorbeeld het organiseren van stripacts en andere gewaagde ondernemingen. Deze kunnen wel eens uit de hand lopen, ook omdat op het feest zelf niemand een spelbreker wil zijn, waardoor grenzen eenvoudig overschreden kunnen worden. Men moet wel met plezier en zonder al te veel gene aan het vrijgezellenfeest terug kunnen denken. De lol zit erin om er een originele en voor iedereen plezierige dag van te maken. De tijd waarin de aanstaande bruidegom in konijnenpak langs een aantal kroegen werd gejaagd, is gelukkig voorbij. Het is natuurlijk wel het leukst als de vrijgezel door het feest wordt verrast. Stel hem of haar daarom niet op de hoogte maar organiseer het wel zo dat er geen andere verplichtingen zijn.

Regel het vrijgezellenfeest van tevoren wel tot in detail. Vraag voor het vrijgezellenfeestje van de bruid/bruidegom aan de genodigden of ze een kado mee willen nemen dat iets met haar/hem te maken heeft.

Meer artikelen….

wouterRVrijgezellenfeest