Zwanen, partners voor het leven

Het huwelijk en zwanen zijn nauw met elkaar verbonden. Zwanen zijn elegante vogels met een lange hals en kiezen op jonge leeftijd al een partner. Zwanen zijn monogaam, een zwanenpaar blijft hun hele leven bij elkaar.
Het woord “monogamie” komt van het Griekse “monos” (= enkel) en “gamos”
(= huwelijk). Monogamie is dan ook een verbinding uit liefde met één persoon.
De enige oorzaak van monogamie blijkt een verhoogde aanmaak van het hormoon ADH te zijn. Antidiuretisch hormoon kortweg ADH of Vasopressine is een hormoon en een neurotransmitter. Het wordt in het lichaam geproduceerd door de hypothalamus, een onderdeel van de hersenen.

Volgens het volksgeloof zorgt een zwanenveer die in het hoofdkussen van de echtgenoot wordt genaaid ervoor dat deze zijn eega trouw blijft. Ook zou een zwaan vlak voor hij sterft een “zwanenzang” ten gehore brengen en is bekend dat zwanen dieren zijn die levenslang treuren over het verlies van hun partner.

Zwanen

Diverse kaarten met afbeeldingen van zwanen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist zwanen zo vaak symbolisch worden afgebeeld op kaarten waarop een stel haar voorgenomen huwelijk aankondigt en waarop het haar gasten uitnodigt om bij de huwelijksvoltrekking en het feest aanwezig te zijn. Elk liefdespaar hoopt toch immers dat zij – net zoals zwanen – hun gehele leven bij elkaar blijven.

De nieuwste collectie geboorte- en huwelijkskaarten. Via CardXL kunt u eenvoudig online uw geboorte- en huwelijkskaarten bestellen.

Maar daar blijft het niet bij; ook op de felicitatiekaarten die genodigden sturen of geven staat vaak een zwanenpaar afgebeeld. En bovenop huwelijkstaarten wordt ook vaak een zwanenpaar geplaatst.
Het toeval wil dat een zwanenpaar dat tegenover elkaar staat een zogenaamd “
zwanenhart” vormt met hun lange halzen. Romantischer kan haast niet.

Zwanenhart
Een zwanenhart

wouterRZwanen